Εκκλησίες της Κέρκυρας

Η πόλη διαθέτει μεγάλο αριθμό εκκλησιών, πολλές από αυτές έχουν μεγάλη ιστορική και θρησκευτική αξία αφού έχουν χτιστεί από τον 16ο αιώνα.

alt

Ι.Ν. Αγίων Αντωνίου και Ανδρέα

Η σημερινή μορφή του ναού χρονολογείτε από το 1753, όμως πρίν υπήρχε άλλη με έτος κατασκευής το 1439. Χαρακτηριστικό του ναού, το τέμπλο από μάρμαρο Καρράρας χρονολογείται στα 1777 (σχέδιο Αλ. Τριβόλη Πιέρρη).

Περισσότερα …     img
alt

Άγιος Γεώργιος

Ο ναός βρίσκεται μέσα στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας και είναι από τους μεγαλύτερους σε χωρητικότητα. Κατασκευάστηκε ως Αγγλικανικός Ναός, μετά την Ένωση έγινε ορθόδοξος. Η εσωτερική δομή έχει μεταβληθεί από τους βομβαρδισμούς του 1943. Αρχικά είχε τοποθετηθεί στο ναό το λίθινο τέμπλο του Αγίου Σπυρίδωνα όμως αντικαταστάθηκε με νεότερο. Εγκαινιάστηκε από τον μητροπολίτη Αθανάσιο Πολίτη το 1865 που τον αφιέρωσε στον Άγιο Γεώργιο.

Περισσότερα …     img
alt

Ι.Ν. Οδηγήτριας Παναγιοπούλας

Η εκκλησία βρίσκεται στην περιοχή Πόρτα Ρεμούνδα. Η ανέγερση της εκκλησίας χρονολογείται πριν το 1650. Μικρή ιδιωτική εκκλησία το όνομα της οποίας αρχικά ήταν Υ. Θ. Οδηγήτρια και των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, όμως μετονομάστηκε σε Οδηγήτρια Ραχαπίδη Παναγιοπούλα επειδή παραχωρήθηκε στην οικογένεια Ραχαπίδη. Επίσης, η εκκλησία ήταν παρεκκλήσι της Μονής Πλατυτέρας.

Περισσότερα …     img
alt

Ι.Ν. Παντοκράτορος

Ο ναός κατασκευάστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Εργασίες ανακατασκευής έγινε μεταξύ του 1716-­1728. Χαρακτηριστικό του ναού είναι ο άγγελος στην κορυφή της στέγης το οποίο είναι έργο του γλύπτη Torretti (18ος αιώνας). Το σωζόμενο μαρμάρινο τέμπλο φιλοτεχνήθηκε από τον Χρυσολωρά.

Περισσότερα …     img
alt

Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

Κατασκευάστηκε τοn 15ο αιώνα και εργασίες επέκτασης έγιναν στα μέσα του 18ου αιώνα. Κατεδαφίστηκε το 1804, για να ανακατεσκευαστεί το 1807. Ένα από τα γνωρίσματα του ναού είναι το διάτρητο κωδωνοστάσιο πάνω από το ιερό. Στο τέμπλο υπάρχουν έργα των Τζάννε, Τζένου και Χρυσολωρά, ενώ ο τρούλος είναι έργο του Σπεράντζα 1773.

Περισσότερα …     img
alt

Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Λουτρών (Πύλη Αγ. Νικολάου)

Βρίσκεται στην περιοχή Φαληράκι και είναι κομμάτι ενός συγκροτήματος κτιρίων. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Λουτρών χτίστηκε τον 16ο αιώνα πάνω σε παλαιότερη που είχε ανεγερθεί στις αρχές του 15ου αιώνα. Αρχική ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Κατσίνα, όμως αργότερα πέρασε στο δημόσιο.

Περισσότερα …     img
alt

Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα

Ο Πολιούχος Άγιος του νησιού είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας. Ο Ιερός Ναός του Αγίου είναι ιδιαίτερος και φιλοξενεί και το σκήνωμα του Άγιου Σπυρίδωνα. Ο ναός χτίστηκε τον 16ο αιώνα και το εσωτερικό του είναι πλούσια διακοσμημένο με μαρμάρινο τέμπλο ενώ η οροφή είναι ζωγραφισμένη από τον Κερκυραίο ζωγράφο Σπύρο Προσαλέντη και αργότερα τον Νικόλαο Ασπιώτη.

Περισσότερα …     img
alt

Ι.Ν. Αγίων Ιακώβου & Χριστοφόρου

Ρωμαιοκαθολική μητρόπολη της Κέρκυρας (Duomo) βρίσκεται στην Πλατεία παλαιού Δημαρχείου. Κτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα. Από το 1632 υπήρξε Λατινική Μητρόπολη. Αναμορφώθηκε συνολικά τρεις φορές τον 17ο, 18ο και 20ο αιώνα. Αναστηλώθηκε αφού καταστράφηκε μετά τους βομβαρδισμούς του 1943 με τις εργασίες να ολοκληρώνονται το 1970.

Περισσότερα …     img
alt

Ι.Ν. Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου

Ο ναός είναι της Βυζαντινής περιόδου και κατασκευάστηκε κοντά στο 1000 μ.Χ. Στο εσωτερικό του φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου. Πρόκυτε για έναν από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς της Κέρκυρας.

Περισσότερα …     img
alt

Ι.Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης / Παναγία των Ξένων

Η Παναγία η Φανερωμένη ή Παναγία των Ξένων χρονολογείται τον 18ο αιώνα και βρίσκεται στην Πλακάδα του Αγίου. Χτίστηκε από τον Ιερωμένο Νικόδημο και προοριζόταν για τις ανάγκες των πιστών που ήταν ξένοι (πρόσφυγες) στο νησί. Το τέμπλο του Ναού είναι πολύ ιδιαίτερα διακοσμημένο.

Περισσότερα …     img
alt

Ι.Ν. Αγίων Πάντων

Ο Ναός χτίστηκε αρχικά το 1688 και ανακαινίστηκε το 1851. Ο Ναός φιλοξενεί την εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών ενώ διαθέτει και άλλα ιερά κειμήλια. Οι αγιογραφίες στο τέμπλο της εκκλησίας φιλοτεχνήθηκαν κυρίως από τον αγιογράφο Γεώργιο Χρυσολωρά.

Περισσότερα …     img
alt

Ι.Ν. Αγίας Σοφίας

Η εκκλησία βρίσκεται στην περιοχή Εβραϊκή. Η εκκλησία χτίστηκε και ανακατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, είναι φτιαγμένη από ξύλο. Η κατασκευή της εκκλησίας θυμίζει κτίσματα της Βενετίας από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Περισσότερα …     img
alt

Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής

Η εκκλησία βρίσκεται στην περιοχή Πόρτα Ρεμούνδα. Η εκκλησία ήταν στην κατοχή του μοναχού Χριστόφορου. Είναι η μόνη εκκλησία στην πόλη της Κέρκυρας στην οποία γίνεται η Αναστάσιμη Ακολουθία.

Περισσότερα …     img
alt

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου των Γερόντων

Ένα από τα χαρακτηριστικά του ναού είναι η εμφάνιση άμβωνα μιας και υπάρχουν λίγα τέτοια παραδείγματα, καθώς και το ξύλινο σκαλιστό τέμπλο το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα. Αποτέλεσε Καθεδρικό Ναό των Μεγάλων Πρωτοπαπάδων εως το 1712. Λόγω των πολλών επιδιορθώσεων ο ναός έχει αλλοιωθει εξωτερικά.

Περισσότερα …     img
alt

Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου

Η κατασκευή του χρονολογείται πριν από τον 16ο αιώνα. Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της οδού Νικηφόρου Θεοτόκη. Το εικονοστάσι του είναι έργο του Γ. Καρμενάκη.

Περισσότερα …     img
Μοιραστείτε το


Σημείωση: Οι επιχειρήσεις που παρουσιάζονται (διαμονή, εστίαση, έξοδος, ενοικίαση αυτοκινήτου, χώροι στάθμευσης, WiFi hotspots & ΑΤΜs) δεν έχουν ενημερωθεί για το 2020. Παρακαλούμε να επιβεβαιώνετε αυτές τις πληροφορίες εκ των προτέρων!