Έθιμα του Πάσχα

Πολλά έχουν γραφτεί για το Πάσχα στην Κέρκυρα. Αυτό που κάνει ξεχωριστό τον εορτασμό στον νησί των Φαιάκων είναι τα μαγευτικά έθιμα που πλαισιώνουν την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

alt

Επιτάφιοι

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια ιδιαίτερη μέρα για την Χριστιανοσύνη. Συγκεκριμένα στην παράδοση της Κέρκυρας έχει μεγάλη βαρύτητα. Οι εκκλησίες της Κέρκυρας ξεκινούν από το μεσημέρι στις 14:00 τις περιφορές των επιταφίων και τελειώνουν αργά το βράδυ. Φιλαρμονικές συνοδεύουν τους περισσότερους επιταφίους παίζοντας πένθυμα εμβατήρια, το Adagio και το Amleto. Οι δρόμοι της πόλης πλημμυρίζουν με κόσμο που παρακολουθεί με κατάνυξη.

alt

Αναπαράσταση του σεισμού

Το πρωί γίνεται η πρώτη Ανάσταση στην Παναγία των Ξένων. Το ξεχωριστό στην συγκεκριμένη λειτουργία είναι η αναπαράσταση του σεισμού. Χτυπούν τα στασίδια και κουνάνε ολόκληρο το τέμπλο.

alt

Πρώτη Ανάσταση

Με τον άκουσμα της πρώτης Ανάστασης πήλινα αγγεία εκτοξεύονται από παράθυρα και μπαλκόνια στην περιοχή του Λιστόν. Λένε ότι συμβολίζει την έκπληξη που ένοιωσαν οι στρατιώτες στο άκουσμα της Ανάστασης του Χριστού.

alt

Μαστέλα

Στην γειτονιά της Πίνιας λίγα μέτρα μακριά από το Λιστόν έχει στηθεί ένα μεγάλο ανοιχτό βαρέλι, η Μαστέλα. Οι περαστικοί πετούν νομίσματα μέσα κάνοντας ευχές. Με το άκουσμα της Πρώτη Ανάστασης κάποιος τρέχει να βουτήξει μέσα.

alt

Ταγμένοι

Οι Ταγμένοι ξεκίνησαν ως ένα αστείο μεταξύ μελών μια παρέας. Στόχος ήταν να φτάσει κάποιος πρώτος στην πλατεία την Κυριακή του Πάσχα για να παρακολουθήσει τις ακολουθίες της Αναστάσεως. Παρέες, λοιπόν, μαζεύονται στην μέση του Λιστόν και βλέπουν όλες οι περιφορές.

Μοιραστείτε το


Σημείωση: Οι επιχειρήσεις που παρουσιάζονται (διαμονή, εστίαση, έξοδος, ενοικίαση αυτοκινήτου, χώροι στάθμευσης, WiFi hotspots & ΑΤΜs) δεν έχουν ενημερωθεί για το 2020. Παρακαλούμε να επιβεβαιώνετε αυτές τις πληροφορίες εκ των προτέρων!